Bulunduğu kategori:

Üniversitede ÖYP’li Asistan Olmak

Üniversitede ÖYP’li Asistan Olmak

Arş. Görv. Emel Gür

Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi

Hemşirelik Bölümü, Hemşirelikte Yönetim ABD

2009 Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Bölümü mezunuyum. Bayındır Hastanesi ve Keçiören Eğitim ve Araştırma hastanesinde servis hemşiresi olarak görev yaptım ve 2012 Eylül ayında Çankırı Karatekin Üniversitesine ÖYP’li olarak atandım. Çankırı Karatekin Üniversitesin’de Hemşirelik alanında lisans üstü program bulunmadığından yüksek lisans ve doktora yapmak için 2013 Ocak ayından itibaren Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladım. Gazi Üniversitesi’nde doktoram bitince kadromun bulunduğu Çankırı Karatekin Üniversitesi’ne tekrar geri döneceğim.

Severek seçtiğiniz bir meslektir araştırma görevlisi olmak. Uzun bir yola girmişinizdir bazen taşlı, bazen yokuşlu yollar çıkar karşınıza ama gönül verdiğiniz bu yoldan ayrılmak istemezsiniz. Çünkü siz bilim insanı olmaya karar vermişsinizdir, çünkü siz kendi potansiyelinizi fark ettiğiniz için bu mesleği seçmişinizdir ve ömür boyu öğrenci olmayı kabul etmişinizdir. Peki, bu kariyer yolunun ilk basamağı olan araştırma görevlisi nasıl olunur?

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) internet sitesi üzerinden Akademik Kadro İlanları sayfasına girdiğinizde, üniversitelerin Araştırma Görevlisi kadrolarının ilanlarını görebilirsiniz. Sayfada belirtilen linke girdiğinizde, üniversitenin sizden istenen şartlarını görürüsünüz. Lisans mezunu olmak ön koşuldur ancak bazı üniversiteler yüksek lisans yapıyor olmanızı da özel şart olarak isteyebilir.  Ayrıca, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) puanın 70.0 ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) ve dengi sınavların puanının 50.0 olması da şartlardan biridir. Bazı üniversiteler için ALES ve YDS puanları daha yüksek de olabilir. O yüzden daha yüksek puan almanızı öneririm. Çünkü bu puanlar ve lisans genel not ortalamasının da ortalaması alınarak bir sıralamaya girersiniz. İstediğiniz üniversitede araştırma görevlisi olmak istiyorsanız bu puanlarınızın yüksek olmasını tavsiye ederim. Ayrıca, belgelerinizi hazırladıktan sonra sizi bir mülakat beklemektedir ya da yazılı sınavda olabilir. Bunlar sizi korkutmasın istedikten sonra başaramayacağınız hiçbir şey yoktur.

Araştırma görevlisi olmanın diğer bir yolu Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP)dır. ÖYP kapsamında araştırma görevlisi olarak atanmak üzere başvuran her aday için ÖYP puanı hesaplanır. ÖYP puanının hesaplanmasında ALES puanın % 60’ı, yabancı dil sınavı puanın % 15’i ve lisans not ortalamasının % 25’i dikkate alınarak hesaplanır. Kadrolara yerleştirme, YÖK’ün internet sayfası üzerinden yapılır ve atamalar merkezi sistemle gerçekleştirilir. Başvurduğunuz bir üniversiteye yerleşirseniz; Tebrikler! Atamanız 2547 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi uyarınca yapılmıştır (Detaylı bilgi için lütfen 2547 sayılı kanunu okuyunuz). ÖYP’li olarak atamanız gerçekleşti ancak yabancı dil sınav puanınız 65’in altındaysa ÖYP puanınız ve tercihleriniz esas alınarak merkezi yerleştirme sistemi ile Yükseköğretim Yürütme Kurulunun belirlediği yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına altı ay süreyle dil eğitimi almak üzere yerleştirilirsiniz. Ancak, yabancı dil sınavından 50’nin altı bir puan alırsanız tekrar altı aylık bir dil eğitimine devam edersiniz ve tekrar 50’nin altı bir puan alırsanız ilişiğiniz kesilir. Bu aşamalara gelmeyeceğinizi farz ederek; yabancı dil sınav puanınız 65 ve üzeri olduğunda YÖK Yürütme Kurulu kararı ile 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca ÖYP kapsamındaki diğer yükseköğretim kurumlarında görevlendirilirsiniz ve araştırma görevlisi olarak görevinize başlarsınız. Ancak talebiniz halinde ÖYP kapsamında atandığınız üniversitenizde de yüksek lisans eğitiminizi alabilirsiniz.  Doktora eğitimi için, bir başka yerde devam etmek üzere yükseköğretim kurumunun teklifi üzerine Yürütme Kurulunca bir karar verilir. Bu göreve başlama süresi yazışmaların uzun sürmesinden dolayı biraz sizi yıpratabilir ve yorabilir. Sabırlı bir şekilde beklemeniz en iyisidir. Hatırlatmam gerekir ki bu söylediklerim genel bir bilgilendirme olup lütfen detaylı bilgiyi YÖK’ün internet sitesi üzerinden ÖYP sayfasına girerek okuyabilirsiniz.

ÖYP’nin imkanlarından bahsetmeye başlayabilirim. Yüksek Lisans ve Doktora dönemlerinde YÖK yürütme kurulu tarafından üniversitelere kaynaklar aktarılır ve siz bir araştırma görevlisi olarak bu kaynakları; proje giderleri, araştırma giderleri, eğitim-öğretim için gerekli alımlar, temel ofis ekipmanları, sarf malzemeleri, makine-teçhizat alım, bakım, onarım ve destek harcamaları, yılda toplam 15 günü aşmayacak şekilde yurtiçi veya yurtdışı bilimsel amaçlı toplantılara katılma giderleri olarak harcayabilirsiniz. Tabiki bu harcamalarınızı gerçekleştirmeden önce bağlı olduğunuz fakülte ya da enstitüye ve üniversitenizin ÖYP Koordinatörlüğüne bildirmenizi öneririm. Aksi halde, kendi başınıza aldığınız bir malzemenin bedelinin karşılığını alamazsınız. Unutmamanız gereken bir nokta da araştırma görevlisi olarak görevde bulunduğunuz üniversitenizden, eğitiminizi tamamladığınızda ilk atamanız yapılan üniversiteye geri döneceğinizdir. O yüzden dört, beş yıl veya daha uzun bir süreniz için anlaşma yaptığınızı ve ileriki yıllarınızın kararını şimdiden verdiğinizi unutmamanızı bir ÖYP’li araştırma görevlisi olarak naçizane tavsiye ederim.

Son olarak, eve gidip ayaklarınızı uzatıp televizyon izlemek istiyorsanız (her gün) bu mesleği seçmemenizi öneririm.  Ayrıca iyi bir zaman yönetiminiz yoksa sinemaya gittiğinizde, alışveriş yaptığınızda dahi ders çalışmalıyım, şu kaynakları araştırmalıyım gibi sorularla  beyninizi meşgul edip, yiyip bitirebilirsiniz. Şunu da belirtmek isterim ki yeni bir şeyler öğrenmek, geliştiğinizi görmek, öğrencilerinizle beraber olmak ve geleceğin bilim insanı olacağınızı bilmek inanılmaz doyum sağlamaktadır.

32q, 0,157s